Mobiliteit en Verkeer

Helft van de verkeerslichten is overbodig

Vijftig procent van de verkeerslichten kan volgens Touring verwijderd worden zonder negatieve gevolgen voor de veiligheid. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In de bebouwde kom zouden zelfs negen van de tien lichten kunnen verdwijnen, aldus VAB. “Wetenschappelijke studies tonen aan dat wanneer weggebruikers te lang voor een rood lichten moeten wachten, dit onveilig gedrag uitlokt”, aldus Danny Smagghe van Touring. “Dit geldt bovendien ook voor fietsers en voetgangers.”

Minder verkeerslichten zorgen daarenboven voor minder uitstoot. Volgens Touring kunnen 900 van de 1.700 verkeerslichten in het Vlaams Gewest weggenomen worden. “Aan een kruispunt zonder lichten vertragen in principe alle weggebruikers, wat sowieso voor een veiliger klimaat zorgt”, zegt Smagghe. Een andere oplossing is om die verkeerslichten tussen 23.00 en 06.00 uur in knipperlichtmodus te zetten.

In de bebouwde kom is de wildgroei aan verkeerslichten nog groter: “Als we daar consequent 30 km/u zouden aanhouden, kunnen negen van de tien lichten weg”, aldus Maarten Matienko van VAB.