Media en Cultuur

Hoeseltse leverworst en grotchampignon uit Riemst erkend als Vlaams streekproduct

Limburg is twee erkende traditionele streekproducten rijker: de Limburgse leverworst en de grotchampignons uit Riemst. Een beoordelingscommissie van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) houdt elk jaar 3 erkenningsrondes. Ondertussen kregen zo al meer dan 200 producten het label van traditioneel streekproduct. 

Naast de gekende bloedworst bereiden de slagers in Limburg ook leverworst met vleesrestjes en een beetje lever. Slagerij Molenaers in Hoeselt levert al 4 generaties lang Limburgse leverworst aan de inwoners van Hoeselt en omstreken. De leverworst maakt er dan ook deel uit van de dagelijkse kost bij de boterham.  De leverworst uit Hoeselt bestaat uit 20 procent lever en 60 procent vlees en spek, aangevuld met vrij veel ajuin. Afgevuld met de handvulbus worden de typische ringworsten nadien gekookt. 

En ook de grotchampignons van Riemst zijn nu dus officieel erkend als traditioneel streekproduct. Al sinds de eerste Wereldoorlog worden er in de mergelgrotten in Riemst champignons gekweekt. Aan het einde van de zomer worden de gangen waar er gekweekt zal worden voorbereid. Dan worden compostzakken met broed in lange rijen of in broedkisten geschikt. Onder een dekzeil kan het mycelium zich daarna verspreiden. Na 6 weken tot 2 maanden oogst men dan de witte en kastanjechampignon.

 

Bekijk hier de reportage die we recent maakten over de kweek van grotchampignons