Justitie

Internering gevraagd voor moordpoging op ex-lief

De openbare aanklager in de Hasseltse rechtbank blijft bij zijn vordering tot internering voor de 31-jarige Jan B. uit Bilzen. Die staat terecht in Hasselt voor moordpoging op zijn ex-lief,  Veerle Goyens en haar nieuwe partner Benjamin Houben. De verdediging vroeg een straf met probatie-uitstel. 

Op 21 februari 2014 nam Jan B. in Sint-Truiden het koppel onder vuur toen ze aan het werk waren in de melkstallen van de boerderij van Benjamins ouder. Een eerste lading hagel miste op een haar na Benjamin. Het tweede schot trof Veerle aan haar rechterhand en buikstreek. Ze overleefde de moordaanslag, maar heeft nog verlammingsverschijnselen aan haar hand. Ze was indertijd zwanger, het kindje bleef ongedeerd.

Een college deskundigen concludeerde dat er bij Jan B. sprake is van reëel recidivegevaar en een sociale gevaarlijkheid, waardoor de internering aangewezen lijkt. De verdediging liet Jan B. onderzoeken door een eigen psychiater,  en die kwam tot de diagnose van een autisme spectrumstoornis en dus geen persoonlijkheidsstoornis. "Mijn cliënt kon de relatiebreuk met Veerle Goyens, die ze via sms beëindigde, niet plaatsen. Als hij toen had geweten wat hij nu weet, dan had hij niet zo gereageerd en was hij in therapie kunnen gaan. Mijn cliënt heeft een ongelukkige jeugd gehad", aldus meester Vanessa Penninger. Jan B. stond ook terecht voor een aanslag met een brandbom op Veerle's ouderlijke woning in Maaseik op 11 februari 2013.