Nieuws

Kortgedingrechter wijst klacht GAIA af

door Geert Kusters

De kortgedingrechter is niet ingegaan op het verzoek van GAIA om alsnog het onverdoofd slachten op de erkende slachtvloeren van Genk en Beringen te laten verbieden. Ook de milieu-inspectie zegt dat de slachtvloeren in orde zijn. 

Gisteren wilde GAIA in kortgeding het onverdoofd slachten voor het Offerfeest nog laten verbieden, omdat de vergunningen niet in orde zouden zijn. Per onverdoofd geslacht schaap eiste de dierenrechtenorganisatie een dwangsom van 2.500 euro. Maar de rechter oordeelde dat de klacht te laat kwam.

Volgens GAIA omzeilen Genk en Beringen de wet.  "Er is nauwelijks verschil tussen de tijdelijke slachtvloeren van vroeger en de erkende slachthuizen van vandaag. Om een vergunning van stedenbouw te krijgen is er voor het inrichten van een slachthuis een functiewijziging nodig. Ook de milieuvergunning is niet in orde. Er moet een omheining rond het terrein komen, en er is geen goede luchtafzuiging", aldus Michel Vandenbosch.

In Genk en Beringen zijn ze niet onder de indruk. "We zijn in orde met al onze vergunningen", zegt de Beringse burgemeester Maurice Webers. "Als GAIA nu nog op één of andere manier probeert ons Offerfeest te belemmeren, dagen wij hen voor de rechter."