Media en Cultuur

Limburgse docu 'Mamma Irma' naar Molenbeek

De Limburgse documentaire 'Mamma Irma' van Houthalenaar Remo Perrotti heeft nu ook succes buiten de provinciegrenzen. Morgen wordt de film in Molenbeek getoond, in het kader van de 70ste verjaardag van de Italiaans-Belgische migratieakkoorden. 

In Molenbeek wonen heel wat migranten met een Limburgse achtergrond. Velen van hen hebben zelf nog in de Limburgse mijnen gewerkt, anderen woonden in Limburg omdat ze familie of vrienden achterna reisden. In het Centre Communautaire Maritiem in Molenbeek kunnen ze morgen ongetwijfeld herinneringen ophalen aan de tijd van weleer.

'Mamma Irma' vertelt het verhaal van de Italiaanse gemeenschap in de wijk Meulenberg in Houthalen, en dan vooral van de generatie die nu stilletjes aan verdwijnt. De film ontstond op de begrafenis van de moeder van regisseur Perrotti. Daar maakte hij de eerste opnames. Uiteindelijk groeide het project uit tot een ontroerende  film, die een eerbetoon is aan de eerste generatie Italiaanse migranten, en de moeilijke levensomstandigheden waarin ze hun leven hier in Limburg opbouwden.