Justitie

Lommel zet verplaatsbare camera in tegen overlast

De stad Lommel zet sinds kort een mobiele camera in om allerlei vormen van overlast aan te pakken. Zo kunnen hardleerse sluikstorters worden geïdentificeerd, maar hij kan ook voor andere doeleinden dienen. De stedelijke diensten en de politie bekijken nu waar de camera zal ingezet worden, want daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden. 

"Plaatsen waar we regelmatig vuil aantreffen bijvoorbeeld, willen we doelgericht aanpakken. Vanaf het moment dat iemand wordt herkend op basis van de beelden, of het nu gaat over een gezichts- dan wel nummerplaatherkenning, zal een fikse GAS-boete worden opgemaakt," zegt burgemeester Peter Vanvelthoven. De politie kan de camera ook inzetten om verstoorders van de openbare orde, getuigen of slachtoffers op te sporen en te identificeren, of om daders van misdrijven op te sporen. 

Aan het inzetten van een mobiele camera zijn strenge voorwaarden verbonden. De politie is verantwoordelijk voor de verwerking van de opname en de gemaakte beelden. Enkel de korpschef van de politiezone duidt de personen aan die toegang hebben tot het bekijken en de verwerking van de beelden, en aan wie de gegevens kunnen worden meegedeeld. "Conform de privacywetgeving moet de camera ook worden aangekondigd", zegt korpschef Bart Voordeckers. "Daarom werden afgelopen week op alle toegangswegen van Lommel borden geplaatst die bewoners en bezoekers attent maken op het feit dat er camerabewaking is op het grondgebied."