Justitie

Mark Vos (CD&V): "Drugsmeldpunt moet bekend blijven"

embed
Het parket Limburg lanceert vandaag een anoniem drugsmeldpunt. In Riemst hebben ze sinds 2010 al zo'n drugsmeldpunt. "We zijn daar mee begonnen naar aanleiding van de drugsdelicten in onze gemeente, maar ook met de hele discussie rond de wietpas met Maastricht," vertelt burgemeester Mark Vos (CD&V). "Dan heb je meer ogen die mee kijken, en dat heeft in het begin effectief goed gewerkt. In totaal kregen we 65 meldingen binnen."

Tussen die meldingen zaten er een heel aantal bruikbare tips. "Wat opvalt, is dat we veel oproepen kregen buiten de gemeente. Dus er is zeker een draagvlak voor dit meldpunt in Limburg," vertelt burgemeester Vos.

Het melden van verdachte signalen gebeurt anoniem, en dat is zeker een pluspunt volgens de burgemeester. "We merken dat veel mensen bang zijn dat hun naam in een drugsdossier zou terecht komen. Bij ons konden de tipgevers kiezen om hun naam te vermelden of niet. En het merendeel koos ervoor om dat anoniem te doen."

In de beginjaren, kreeg Riemst veel tips binnen. Maar de laatste tijd worden er niet veel tips meer gegeven. "Het brengt veel minder meldingen op dan in het begin. Dat heeft ook te maken met de strengere regels rond coffeeshops in Maastricht, waardoor de drugstoeristen wegblijven uit onze gemeente."

Burgemeester Mark Vos raadt het parket wel aan om voldoende ruchtbaarheid te blijven geven aan het meldpunt. "Je ziet, nu is het bekend en er zijn al meteen vier meldingen. Maar als ik één tip kan geven: het parket moet ervoor zorgen dat het meldpunt bekend blijft. Want die bekendheid vervaagt. Communicatie is belangrijk om het meldpunt te laten draaien."