Economie

Meer stopzettingen dan starters in de horeca door de witte kassa

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar werden er, "voor de eerste keer ooit", meer horecazaken gesloten dan dat er nieuwe werden opgericht. Een van de redenen daarvoor is de invoering van de witte kassa.

Zo stelt het handelsinformatiekantoor Graydon, dat samen met sectororganisatie Foodservice Alliance een studie uitvoerde. Volgens het onderzoek werd de markt van de horecazaken in de eerste jaarhelft 223 entiteiten kleiner. In dezelfde periode vorig jaar waren er nog bijna 600 horecazaken bijgekomen. Volgens Graydon is de invoering van de witte kassa "een van de belangrijke verklaringen" voor het hoge aantal stopzettingen. Daarnaast wijst het op een aantal maatschappelijke trends, zoals consumenten die maaltijden steeds vaker online bestellen. De witte kassa houdt ook opportuniteiten in, stellen de onderzoekers. "Horecaondernemers kunnen het invoeren van de witte kassa aangrijpen als een kans om hun zaakvoering helemaal op punt te zetten", klinkt het. Een week geleden stelde de federatie Horeca Vlaanderen al dat het aantal spontane stopzettingen fors is gestegen tegenover vorig jaar, "omwille van de invoering van de witte kassa".