Economie

Mode Unie slaakt noodkreet: "Hou modewinkels open en pak het probleem aan waar het zich stelt"

Met het oog op een nieuw Overlegcomité morgen roept Mode Unie op om de modewinkels zeker niet te sluiten. ”Dat extra coronamaatregelen nodig zijn spreekt voor zich. Maar niet in de sectoren waar er zich geen problemen stellen, zoals de modewinkels zelf”, zegt directeur van Mode Unie Isolde Delanghe. “De winkels sluiten om louter een signaal aan de bevolking te geven, zou zware gevolgen hebben.”

Volgens Mode Unie zou een sluiting tijdens de paasvakantie een extra omzetverlies van zo’n 40 procent kunnen betekenen. “Dat zou een mokerslag voor heel wat ondernemers in de sector zijn”, aldus Delanghe. "Na 2020 afgesloten te hebben met een dramatische omzetdaling van 30 procent, zwaar tegenvallende wintersolden en de lenteverkoop die niet op gang komt, zal het verplicht sluiten van modewinkels betekenen dat heel wat ondernemers de boeken neer moeten leggen en dat massaal ontslag van personeel in de modesector onvermijdelijk wordt.”

Daarom vraagt Mode Unie uitdrukkelijk dat de federale regering werk maakt van een regionaal beleid op maat en zo de besmettingen aanpakt waar ze zich stellen. “Enkel en alleen zo kunnen we de modesector, en bij uitbreiding ook de rest van de retailsector, nog enigszins behoeden voor ongeziene faillissementen en jobverlies” concludeert Delanghe.