Media en Cultuur

Neanderthalersite in Veldwezelt maakt kans op de Onroerenderfgoedprijs

Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, maakte de drie laureaten van de eerste editie van de Onroerenderfgoedprijs bekend. De drie genomineerden zijn De Roma in Borgerhout, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt. De uiteindelijke winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt begin oktober bekendgemaakt. Het grote publiek kan vanaf nu stemmen op zijn favoriete laureaat.

Minister-president Geert Bourgeois: ‘De Onroerenderfgoedprijs wil recente realisaties op het vlak van monumentenzorg, landschapszorg en archeologie belonen. De eerste jaargang van de prijs richt zich op erfgoed dat publiek toegankelijk is. 38 kandidaten schreven zich in’. Een externe jury koos De Roma in Borgerhout, het spoorwegfort in Duffel en de neanderthalersite Hezerwater in Veldwezelt uit als laureaten.

In de beschermde archeologische site Hezerwater in Lanaken werd archeologie uit de prehistorie bewaard. Bezoekers maken er onder andere aan de hand van een mooie en leesbare architecturale wandeling kennis met sporen van Neanderthalers. Dankzij het project van de gemeente Lanaken en BPF Bouwinvest werden de oudste bewoningssporen van Vlaanderen ontsloten.

Wie van de drie laureaten uiteindelijk de winnaar wordt van de Onroerenderfgoedprijs 2016 weten we op 7 oktober 2016. Vanaf nu kan het grote publiek stemmen op de favoriete laureaat via www.onroerenderfgoedprijs.be. Elke laureaat wint een bedrag van 2500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarbovenop een bedrag van 12.500 euro.