Nieuws

Nieuwe noodopvang in Lommel biedt plaats voor 36 kinderen

In Lommel opent volgende maand een tijdelijke noodopvang met plaats voor 36 kinderen. De stad Lommel moest begin december op zoek naar een oplossing nadat vier crèches de deuren sloten na het faillissement van de VZW’s Hera en Rheia.

Na de sluiting van de vier kinderopvanginitiatieven kreeg de stad Lommel de opdracht om samen met andere erkende kinderdagverblijven en onthaalouders tijdelijke noodopvang te organiseren. Van de 90 kinderen die zonder crèche zaten, werden er 70 aangemeld voor noodopvang. “En dat was niet evident gezien de lange wachtlijsten bij de huidige kinderopvang”, vertelt schepen Nancy Bleys. “Daarom zijn we de kinderopvanginitiatieven die vandaag al tijdelijke noodopvang bieden ook erg dankbaar.”

Kinderspel

Vanaf februari komt daar een extra oplossing bij. ‘Kinderspel’ is een erkend opvanginitiatief uit Edegem dat nu een nieuwe locatie met tijdelijke opvang voor 36 kinderen zal openen in Lommel. Dit zal gebeuren op de oude locatie van ’t Oogappeltje. “In januari zijn we gestart met enkele herstellingswerken aan het gebouw”, vertelt Carine Cremers, verantwoordelijke bij kinderdagverblijf Kinderspel. “Deze werken worden nog voor de opening van maandag 6 februari afgerond. Op zondag 5 februari nodigen we alle ouders uit op onze opendeurdag. We geven die dag graag meer info over onze werking en wie we zijn, maar maken ook graag kennis met alle kindjes en hun ouders.”

Tijdelijk

Het gaat over een tijdelijke noodopvang voor kinderen die door het sluiten van hun kinderdagverblijf geen opvang hebben. Dat betekent voor de kinderen die werden opgevangen door de kinderopvanginitiatieven van VZW Hera en VZW Rheia. Kinderen die momenteel op de wachtlijst staan bij andere opvanginitiatieven en voorheen niet door VZW Hera of VZW Rheia werden opgevangen, mogen wettelijk gezien niet opgevangen worden in deze tijdelijke noodopvang.

“We hopen dat Kinderspel een vaste plaats krijgt als kinderopvang in Lommel”, zegt schepen Peter Vanderkrieken. “De afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan het creëren van tijdelijke opvangplaatsen. De volgende stap is ervoor zorgen dat deze opvangplaatsen blijvend worden door een erkenning te ontvangen vanuit Agentschap Opgroeien, zodat ouders ook op lange termijn een oplossing hebben.”