Mobiliteit en Verkeer

Noordelijke kanaalbrug E314 in Heusden-Zolder deze week in gebruik

Vanaf donderdagochtend 19 december zal het verkeer op de E314 in Heusden-Zolder over de vernieuwde Noordelijke kanaalbrug kunnen rijden in de richting van Lummen. De afgelopen weken werden de brugvoegen vernieuwd aan beide zijden van de brug. Door de moeilijkheden met de waterdichte rok van de brug, heeft de oorspronkelijke planning ongeveer 1,5 jaar vertraging opgelopen. In het voorjaar van 2020 start ook de verhoging van de zuidelijke brug.

Het wegdek van de nieuwe brug is ondertussen enkele weken klaar voor gebruik. De vernieuwing van de brugvoegen gebeurde de afgelopen weken met extra verwarming onder een zeilconstructie, omdat er gewerkt werd met weersgevoelige producten. Nu ook die laatste horde genomen is, kan ook het verkeer over de brug gaan rijden.

Omzetten verkeer in fasen

Het omzetten van het verkeer naar de nieuwe brug zal gefaseerd gebeuren tijdens twee nachten vanaf morgenavond. Daarbij worden de tijdelijke gele markeringen verwijderd en de nieuwe wegmarkeringen aangebracht. Tijdens de twee nachten zal het verkeer tijdelijk over één rijstrook moeten rijden in de richting van Lummen. Overdag blijven de gebruikelijke rijstroken ter beschikking. Voor het verkeer richting Nederland wijzigt de situatie niet. Vanaf donderdagochtend zal de vernieuwde brug geopend zijn voor alle verkeer.

Tweede brug 2020

Na het winterweer kan in het voorjaar 2020 ook de verhoging van de zuidelijke brug in de rijrichting Nederland starten. Deze zou dan tegen eind 2020 klaar moeten zijn. De tijdelijke stalen brug zal in deze tweede fase dienst blijven doen voor het verkeer richting Nederland.