Justitie

Opleiders van reddingshonden krijgen erkend statuut

door Margo Ombelets

De politie, het leger en private bewakingsfirma’s ondervinden op dit moment problemen om op een legale manier interventiehonden te kopen. Dat komt omdat er tot nu toe geen apart statuut is voor de opleiders van deze interventiehonden. Er komt nu een aparte erkenning voor de opleiders van onder meer patrouillehonden, detectiehonden en reddingshonden. Zo stuiten deze opleiders niet langer op onnodige obstakels en vinden bijvoorbeeld politiediensten sneller een geschikt dier. "Deze dieren redden levens", zegt dierenminister Ben Weyts. "De opleiders verdienen deze erkenning".

De opleiders vallen tot nu toe onder de categorie van kweker-handelaar, wat onder meer inhoudt dat zij zelf elk jaar ten minste 10 nesten moeten kweken. Maar de opleiders van interventiehonden willen helemaal geen dieren kweken: het is voor hen belangrijk om te kunnen kiezen uit de meest geschikte honden van enkele maanden oud. Dierenminister Ben Weyts zorgt nu voor een aparte erkenning voor de opleiders van interventiehonden. Zo worden onnodige obstakels uit de weg geruimd voor de opleiders van patrouillehonden, bewakingshonden, reddingshonden en detectiehonden die onder meer drugs, explosieven en vermiste personen opsporen. Het wordt zo veel eenvoudiger om in Vlaanderen interventiehonden op te leiden voor de politie, het leger en de private bewakingsfirma’s. 

"Een eigen statuut kan rekening houden met de zware selectie en de maandenlange opleiding die nodig zijn voor de opleiding van interventiehonden", zegt Weyts. "Voor de opleiders vallen er nu veel kopzorgen weg. Zo kan alle aandacht in de toekomst gaat naar goede zorg en opleiding van de interventiehonden". Honden worden op steeds meer manieren ingezet. Zo werden er eerder dit jaar speurhonden opgeleid om het coronavirus te herkennen.