Human Interest

Overpeltse kinderburgemeester maakt prioriteit van kinderrechten

De Overpeltse Kinderraad en kinderburgemeester Fiene Kog hebben dit jaar van kinderrechten een absolute prioriteit gemaakt. Zij gaven aan de creatieve Overpeltenaar Sedrik Oliha de opdracht een ludiek filmpje te maken waarin ze de kinderrechten die ze belangrijk vinden (zoals recht op spelen, voeding en informatie) voorstellen.

 

Al meer dan 25 jaar geeft het gemeentebestuur de Overpeltse kinderen een centrale plaats in het gemeentelijke beleid en laat het ze mee beslissen over de dingen die er voor hen worden gedaan. Schepen van jeugd Ann Van Dorpe: “Zo hebben we mooie projecten kunnen realiseren zoals onlangs nog een nieuwe uitdagende speelzone in het wandelpark Heesakkerheide. Een project dat in samenspraak met de kinderen werd uitgewerkt. Ook het project van de GraagTraag-borden, waarbij de kinderen borden schilderen om in de zomervakantie op te roepen tot veilig verkeer in de Overpeltse straten, kent nog steeds veel succes.”

Participatie met kinderen gebeurt in Overpelt op een succesvolle manier via de Overpeltse Kinderraad en de kinderburgemeester. Een aantal keer per jaar komt deze groep enthousiaste kinderen samen om projecten te bespreken die kort bij hun leefwereld staan: het ontwerp van een nieuwe speeltuin bijvoorbeeld of de organisatie van een leuk kinderevenement.

De kinderraad heeft binnenkort trouwens nog meer rond kinderrechten in petto. Tijdens de laatste week van de zomervakantie kunnen alle kinderen in de Kloostertuin van Mater Dei (Finste Piste) mee komen knutselen aan een groot kunstwerk rond kinderrechten. Het kunstwerk krijgt later op die locatie een definitieve plaats.