Justitie

Politie arresteert drugsrunner tijdens controleactie rondom Voeren

Donderdagavond vond een controleactie ‘ETOILE XL’ plaats in de grensregio rondom Voeren. Met de actie willen de politiediensten hun samenwerking in de grensregio bevorderen. De politiediensten zochten drugs, wapens, en controleerden op seiningen en algemene verkeersinbreuken.

Tijdens de actie zijn 275 voertuigen gecontroleerd en 240 personen gefouilleerd. In een aantal gevallen vond de politie gebruikershoeveelheden drugs. Het ging daarbij om marihuana, hasj, cocaïne en amfetamines. Ook werd een drugsrunner gearresteerd, evenals drie van zijn klanten. Bij die arrestatie is een grotere hoeveelheid heroïne aangetroffen. Een van de gearresteerden, een Fransman (°1998), werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

In een aantal voertuigen vond de politie grote bedragen cash geld (1.100 tot 7.500€). Verder werden meerdere verkeersinbreuken vastgesteld. Zo moesten acht bestuurders hun rijbewijs inleveren gedurende 15 dagen omdat zij onder invloed bleken te zijn van drugs. Drie andere bestuurders moesten hun auto enkele uren aan de kant zetten omwille van een positieve alcoholtest. Daarnaast werden drie auto’s in beslag genomen wegens niet-verzekering.

Verschillende diensten van de federale politie werkten mee, evenals teams van de lokale politie uit Vlaanderen (PZ Voeren, PZ Bilzen-Hoeselt-Riemst), Wallonië (PZ Basse Meuse) en Nederland. Daarnaast nam ook de douane deel aan de actie. In totaal ging het om 100 personeelsleden van politie-en partnerdiensten. Er werd gebruik gemaakt van gespecialiseerde middelen als drugshonden, camera’s, scantoestellen e.d.