Justitie

Politie Beringen pakt bende op die in meer dan 100 scholen inbrak

De lokale politie van Beringen/Ham/Tessenderlo heeft een bende opgepakt die in meer dan 100 scholen inbrak. Er zijn vijf personen gearresteerd, waarvan er drie na verhoor voorgeleid werden bij de onderzoeksrechter in Hasselt. Het gaat om een twee 29-jarige mannen en één 28-jarige vrouw. De bende maakte vooral computers, laptops en cash geld buit in de scholen.

Sinds september 2018 werd Limburg geteisterd door inbrekers, die systematisch scholen als doelwit stelden om in te breken. Het onderzoek werd aanvankelijk gecoördineerd door de federale gerechtelijke politie van Limburg. Zij verzamelden de informatie van alle inbraken en verspreidden die naar de onderzoekende eenheden. Door al deze informatie te laten samenvallen met hun eigen onderzoek, wisten rechercheurs van de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo nu een doorbraak te forceren in dit dossier. De rechercheurs konden vijf personen arresteren, waarvan er drie na verhoor voorgeleid werden bij de onderzoeksrechter te Hasselt. Twee van hen legden (gedeeltelijke) bekentenissen af. De onderzoeksrechter liet het drietal aanhouden.

Meer dan honderd inbraken in heel Vlaanderen
Vier verdachten worden verantwoordelijk geacht voor negen inbraken in scholen (vijf in Beringen en telkens twee scholen in Tessenderlo en Ham). Daarnaast kan het gearresteerde drietal eveneens worden gelinkt aan talrijke inbraken in scholen in de provincie Limburg en zelfs in heel Vlaanderen. Uit de meest recente onderzoeksgegevens blijkt dat de verdachten voor meer dan honderd inbraken in scholen in aanmerking komen. Het verdere onderzoek omtrent al deze feiten zal gevoerd worden door de lokale recherche Beringen/Ham/Tessenderlo.

Verdachten uit Herk-de-Stad en Sint-Truiden
Het aangehouden drietal betreft een koppel, waarvan de man een 29-jarige is uit Herk-de-Stad. Zijn 28-jarige vriendin is gedomicilieerd in Tienen. De derde verdachte is een 29-jarige man uit St.-Truiden. De andere twee verdachten betreft een koppel, ook uit St.-Truiden. Het is niet uitgesloten dat er in het verdere onderzoek nog arrestaties zullen volgen. De bende zou namelijk in wisselende samenstellingen op pad zijn gegaan.

Buit van computers en cash
De buit bedroeg voornamelijk computers, laptops, tablets, kluizen en hoofdzakelijk ook cash geld. Meestal werd er in de scholen met bruut geweld braak gepleegd, met heel wat schade tot gevolg. Verschillende gestolen goederen konden reeds gerecupereerd worden bij huiszoekingen bij de verdachten. Alle benadeelde scholen in dit dossier zullen in de loop van de volgende periode gecontacteerd worden door de onderzoekers met het oog op een eventuele teruggave van hun eigendommen.