Justitie

Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst stelt meerdere inbreuken vast bij controles van getunede wagens

Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst houdt verkeersacties specifiek gericht op inbreuken tegen de tuning-wetgeving. Agenten moesten tijdens een actie afgelopen weekend meerdere pv's uitdelen. Ze trokken ook de rijbewijzen in van drie bestuurders, en één wagen werd getakeld.

De actie vond plaats ter hoogte van een tankstation aan de Kruisbosstraat in Bilzen, een geliefde plek voor liefhebbers van uitgebouwde en gepimpte wagens. Ondanks het gerucht dat er een actie op til stond en er heel wat minder bezoekers waren dan verwacht, werden er toch redelijk wat inbreuken vastgesteld, voornamelijk tegen technische eisen.

Intrekken rijbewijzen
Heel wat bestuurders ontvingen een waarschuwing om hun wagen in regel te stellen. Vaak gaat het dan om een uitlaat die niet conform geplaatst is, om te smalle banden, of om geluidsdempers die ontbreken. Vijf voertuigen bleken niet correct gekeurd. De bestuurders werden aangemaand zich zo snel mogelijk in regel te stellen. Twee bestuurders testten positief op het gebruik van verdovende middelen en zagen hun rijbewijs onmiddellijk voor de duur van 15 dagen ingetrokken.

Snelheidsduivel
Een andere bestuurder die tegen een snelheid van 140 km/u over de Taunusweg (toegelaten snelheid: 70 km/u) reed, mocht eveneens zijn rijbewijs meteen inleveren. De jonge bestuurder bleek overigens slechts over een voorlopig rijbewijs te beschikken en zondigde op verscheidene vlakken tegen de voorwaarden die hieraan gekoppeld zijn (rijden na 22.00u, rijden met een passagier,…).

Er werd één wagen getakeld: het voertuig bleek niet-verzekerd, niet gekeurd en niet ingeschreven. De bestuurder bleek bovendien geen houder van een rijbewijs. Een andere niet-ingeschreven wagen bleek al enkele jaren niet meer gekeurd. Deze bestuurder was wel correct verzekerd. Hij kreeg een proces-verbaal.