Mobiliteit en Verkeer

Politie LRH controleert zwaar vervoer

De politie Limburg Regio Hoofdstad heeft in de voormiddag een actie rond zwaar vervoer georganiseerd. Dat deden ze in samenwerking met GOCA, FAVV en de sociale inspectie. De actie vond uitzonderlijk plaats tussen de gebouwen van de politie en de brandweer aan de Zwarte-Brugstraat in Hasselt. Er werden verschillende inbreuken vastgesteld.

Het hoofddoel van deze actie was vooral om overladingen te detecteren, maar met het mobiele keuringsstation van GOCA werd er ook getest of alle voertuigen technisch in orde waren. Daarnaast controleerde het Voedselagentschap de voertuigen die voedsel vervoerden en voerde de Sociale Inspectie een controle uit op de wettelijke arbeidsvoorwaarden zoals rij- en rusttijden en correcte uitbetalingen.

Van de 34 gecontroleerde voertuigen waren er 19 niet in orde. De politie stelde 6 processen-verbaal op, onder andere aan een bestuurder die niet het juiste rijbewijs had en aan een andere bestuurder die misbruik maakte van zijn handelaarsnummerplaat. Er werden 17 onmiddellijke inningen opgesteld voor onder andere gsm-gebruik, overlading, technische eisen en vervallen keuring en dat voor een totaalbedrag van €18.364. Het Federaal Voedselagentschap stelde 3 processen-verbaal op en 1 proces-verbaal van waarschuwing. Daarnaast opende de Sociale Inspectie enkele dossiers die mogelijks zullen leiden naar enkele processen-verbaal inzake zwartwerk.