Justitie

Politie onderschept illegale schrootophalers in Bilzen

De politie Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft vrijdag drie ophalers van schroot ter controle tegengehouden in Bilzen. Het trio beschikte niet over de nodige vergunningen om oud ijzer op te halen. Zij moesten hun lading van 510 kg ijzerwaren afzetten aan het recyclagepark van Bilzen.

De controle vond vrijdag plaats in het centrum van Bilzen. De politie Bilzen-Hoeselt-Riemst krijgt de laatste tijd meer en meer meldingen binnen van louche oud ijzer handelaren in de regio. De ophalers verplaatsen zich in een bestelwagen en gebruiken een geluidsinstallatie om buurtbewoners te informeren dat zij hun afgedankte ijzerwaren aan de straatzijde kunnen deponeren, zodat dit bij een volgende ronde kan worden opgehaald.

Geen vergunningen

De handelaars die vrijdag aan de kant werden gezet, konden geen vergunningen voorleggen voor hun activiteiten. De bestuurder stond niet geregistreerd als erkend vervoerder van afvalstoffen en het reeds opgehaalde afval werd ook niet (zoals voorgeschreven) gescheiden vervoerd. Daarnaast beschikte het voertuig ook niet over de attesten en certificaten die nodig zijn voor vervoer van afval.

510 kg oud ijzer

De drie inzittenden van de bestelwagen mochten hun lading van 510 kg ijzerwaren onder politiebegeleiding droppen bij het recyclagepark te Bilzen. Er werd ook een proces-verbaal opgesteld.

De politie vraagt aan de inwoners van de zone om verdachte toestanden te melden via het telefoonnummer 101, zodat één van de ploegen de nodige controles kan uitvoeren.