Justitie

Politiezones MidLim en Noordoost-Limburg willen fusioneren

Tegen de zomer van 2017 willen de politiezones MidLim (Genk, As, Opglabbeek, Zutendaal en Houthalen-Helchteren) en Noordoost-Limburg (Bocholt, Bree, Kinrooi en Meeuwen-Gruitrode) fusioneren. De politiezones willen zo hun krachten, middelen en expertise bundelen.

De maatschappelijke ontwikkelingen van het voorbije decennium hebben in het veiligheidsdomein en ook op lokaal vlak de focus verlegd. De criminaliteitsfenomenen werden meer divers, complexer, omvangrijker, georganiseerder en internationaler. Het is in die context dat de zones NOL en MidLim besloten hebben om elkaar te versterken en zo het veiligheidsbeleid verder aan te scherpen. De fusie moet het mogelijk maken om de uitdagingen van vandaag en morgen het hoofd te bieden.

De twee politiecolleges gaven maandagavond door middel van een intentieverklaring het startschot voor de voorbereidingen. De zones MidLim en NOL zullen samen 396 personeelsleden tellen die een groot grondgebied van 516 km² met 175.962 inwoners gaan beheren. De fusie betekent geen meerprijs voor de negen gemeentes. Hun dotaties worden niet verhoogd.