Justitie

Provincie zoekt burenbemiddelaars

door Geert Kusters

De laatste jaren kon het merendeel van conflicten tussen buren worden opgelost dankzij burenbemiddelaars. De provincie Limburg zoekt daarom nieuwe enthousiaste vrijwilligers voor een gratis opleiding 'Burenbemiddeling'.

Beter een goede buur dan een verre vriend. Maar soms botert het niet tussen mensen die dicht bij elkaar wonen. Geluidshinder, erfdienstbaarheden, afwatering, huisdieren, afval, of geurhinder. Het zijn maar enkele voorbeelden van waarom het soms mis loopt. Door burenbemiddeling te stimuleren willen gemeentebesturen, politiezones en het provinciebestuur conflicten tussen buren bij de wortel aanpakken.

De bemiddelaar brengt de buren samen voor een gesprek, en ziet erop toe dat iedereen de kans krijgt om zijn standpunten te verwoorden. De burenbemiddelaar neemt een neutrale positie in om de spaak gelopen communicatie terug op gang te brengen, en zo een duurzame oplossing voor het conflict te vinden.

Het project burenbemiddeling is niet alleen een succesverhaal door het stijgend aantal dossiers en opgeloste conflicten, maar ook omdat het leidt tot een vermindering van de werklast van de betrokken politiedienst en het gerecht. Bovendien is de dienst nog steeds gratis; en hoopt de provincie ze in de toekomst te kunnen aanbieden in alle Limburgse gemeenten. "Burenbemiddeling behoort voor mij tot de globale veiligheidsketen, waarbij taken uit handen van de lokale politie kunnen genomen worden, waardoor er aandacht kan besteed worden aan andere prioriteiten", aldus gedeputeerde van Veiligheid Ludwig Vandenhove.

Provincie Limburg doet daarom een oproep naar lokale coördinatoren en vrijwillige bemiddelaars voor een nieuwe gratis opleiding 'Burenbemiddeling'. De opleiding duurt 4 dagen en gaat eind september door in het PLOT te Genk. Tijdens de opleiding worden de knepen van burenbemiddeling via rollenspelen aangeleerd.