Sport

Scheidsrechters zijn kritiek beu en eisen respect

Scheidsrechters in de Belgische handbalcompetitie krijgen steeds vaker te kampen met overdreven kritiek. Scheidsrechterbaas Klaus Convents maakt zich grote zorgen. “De laatste weken stapelen de incidenten zich op. Sommige scheidsrechters zijn zo zeer gedegouteerd dat ze sterk overwegen om er volgen seizoen mee op te houden.”

Kritiek op scheidsrechters is van alle tijden en het komt voor in vrijwel alle sporten. In Engeland worden spelers, trainers of bewindslieden in het voetbal bestraft voor overdreven kritiek. José Mourinho, ex-trainer van Chelsea, werd in oktober van vorig jaar door de Britse voetbalbond FA bestraft met een geldboete van 50000 Britse pond (63500 euro) en een voorwaardelijke wedstrijd schorsing voor de kritiek die hij uitte aan het adres van een scheidsrechter.

Volgens voetbalscheidsrechter Luc Wouters wordt het tijd dat men ook in België bestraft kan worden na overdreven uitlatingen. “Als scheidsrechter heb ik hoegenaamd geen probleem met kritiek van speler X of trainer Y na een wedstrijd” zegt Wouters. “Het wordt pas een probleem als je integriteit in vraag wordt gesteld of wanneer er mensen beweren dat er hogere machten meespelen. Telkens er uitspraken die niet door de beugel kunnen worden gedaan laait de discussie op om spelers, trainers of bestuurders te bestraffen maar tot op heden is dit niet opgenomen in het voetbalreglement.”