Human Interest

Snel en respectvol scheiden via Bemiddelingshotel

Snel en respectvol scheiden van elkaar. Dat is de opzet van het 'Bemiddelingshotel', een initiatief van de Bilzense scheidingsbemiddelaar Nele De Keyser en collega Marie Baerten. Partners die respectvol willen scheiden, worden via het Bemiddelingshotel geholpen om in slechts één of twee dagen hun afspraken op papier te zetten. Hiermee willen De Keyser en Baerten een alternatief bieden voor het meer tijdrovende traditionele scheidingsproces. 

Niet elke scheiding bestaat uit verhitte ruzies en een gerechtelijk touwgetrek over geld en hoederecht. Sommige partners trekken ook met een onderlinge instemming tot scheiden en met de juiste ingesteldheid naar een bemiddelaar. Voor deze mensen duurt het traditionele scheidingsproces, dat zich over meerdere sessies en weken spreidt, te lang. 

Het Bemiddelingshotel wilt ervoor zorgen dat deze mensen snel en met respect tot een scheidingsovereenkomst kunnen komen. Concreet houdt dit in dat de partners samen met een bemiddelaar voor één of twee dagen naar een hotel op een rustige locatie trekken. In een ongedwongen setting hebben zij dan individuele en duogesprekken met de bemiddelaar. Het resultaat van deze gesprekken is een principeovereenkomst over alle aspecten van de scheiding, waaronder het financiële plaatje en de kinderen. 

Om geen overhaaste beslissingen te nemen, krijgen beide partners nog de kans om alles even rustig te laten bezinken en het compromis indien nodig aan te passen. Na twee weken komen de partners dan nog eens samen met de bemiddelaar, om onderling het compromis te ondertekenen.