Mobiliteit en Verkeer

Speciale trein sproeit jaarlijks honderdduizenden liters pesticiden in de lucht

Voor onkruidbestrijding op en langs de Belgische spoorwegen, gebruikt Infrabel een speciale sproeitrein die jaarlijks enkele honderdduizenden liters met water verdunde pesticiden en herbiciden de lucht in spuit. Onverdund gaat het om 16.000 tot 24.000 liter. Zorgwekkende cijfers, volgens N-VA-Kamerlid Wouter Raskin. Daarom stemde de voltallige Kamer van Volksvertegenwoordigers in met de oprichting van een bijzondere werkgroep die een plan van aanpak moet uitwerken voor een duurzame en financieel draagbare onkruidbestrijding.

“Binnen de Europese Unie bestaat er een duidelijke tendens om chemische onkruidverdelgers te vervangen door meer duurzame middelen”, zegt Raskin. “Ook ons land werkt hieraan mee. Zo geldt er sinds begin 2015 voor alle openbare diensten en overheden in Vlaanderen een verbod om pesticiden te gebruiken in open lucht. Het gevaar van deze stoffen voor mens en milieu is immers welbekend.”

Toch is het toegelaten om af te wijken van dit verbod, wanneer er geen afdoende niet-chemische middelen voorhanden zijn of wanneer chemicaliënvrij beheer een te hoge kost met zich meebrengt. Spoorwegbeheerder Infrabel verkreeg zo’n toelating.

Op zoek naar een duurzaam alternatief Infrabel is zich bewust van de schadelijke impact van chemische onkruidverdelgers. Daarom heeft het sinds de invoering van de onkruidtrein diverse maatregelen genomen om deze impact te milderen. “De initiatieven van Infrabel om het gebruik van chemische verdelgers in te perken, volstaan helaas niet. We moeten daarom verder durven kijken naar maatregelen voor duurzame onkruidbestrijding, die het gebruik van chemische producten structureel kunnen vervangen”, aldus Raskin.