Economie

Stad Genk geeft bouwvergunning aan Essers

Vandaag leverde het stadsbestuur van Genk een bouwvergunning af aan het bedrijf H.Essers, voor het bijbouwen van 72.000 m² aan bedrijfsgebouwen. Het gaat om een aanvraag tot uitbreiding van het bedrijventerrein in Genk-Noord. Het stadsbestuur legt in de bouwvergunning en de verkoopsovereenkomst wel enkele bijzondere voorwaarden op, waarmee het belangrijke garanties inbouwt.

De aanvraag van H.Essers gaat in grote lijnen om twee verschillende dingen: enerzijds het heraanleggen van een bestaande parking en het slopen van een bestaand kantoorgebouw, maar anderzijds en vooral over het uitbreiden van de activiteiten op een aanpalend terrein van 12 hectare langs de Transportlaan (grondgebied Genk en Zonhoven).

400 bijkomende jobs

Het stadsbestuur en H.Essers kwamen eerder al overeen om de grond te verkopen voor een totale prijs van 1,8 miljoen euro, waarbij het stadsbestuur een deel van dat bedrag zal besteden aan bijkomende natuurcompensatie in het natuurgebied De Maten, dus bovenop de verplichte natuurcompensatie die het bedrijf zelf moet realiseren in Opglabbeek en Zonhoven. "Zowel in de verkoopsovereenkomst als in de bouwvergunning bouwden we een aantal garanties in op punten die voor ons als stad heel belangrijk zijn", verklaart burgemeester Wim Dries. "Ten eerste is dat de creatie van minstens 400 bijkomende jobs."

Uitvoerbare miliuevergunning afwachten

De bouwvergunning is slechts uitvoerbaar wanneer er ook een uitvoerbare milieuvergunning is. Die verantwoordelijkheid ligt echter op het provinciale niveau. In augustus maakte het stadsbestuur daaromtrent al een gunstig advies over aan de deputatie. Een andere belangrijke voorwaarde gaat over de fasering van de werken, legt burgemeester Wim Dries uit: "De bouwvergunning bepaalt dat minstens drie hallen onmiddellijk na de terreinwerken moeten gebouwd worden, en dit binnen een periode van 3 jaar. Zo bouwen we de garantie in dat er niet ontbost wordt zonder dat er ook effectief bijkomende economische activiteit wordt ontwikkeld. Via deze garanties doen we als lokaal bestuur het maximaal mogelijke om verschillende belangen te verzoenen voor zowel economie, mens als milieu."