Nieuws

Stad Genk zoekt fietsbuddy’s en begeleiders voor de fietsschool

Na het succes van ‘de wandelmaatjes’ gaat stad Genk nu ook op zoek naar 'fietsbuddy’s'. Dat zijn enthousiaste Genkenaren die graag op de fiets springen met een stadsgenoot, die nood heeft aan sociaal contact. Daarnaast zoekt men ook vrijwilligers voor de Fietsschool, een initiatief waarmee het stadsbestuur meer Genkse dames aan het fietsen wilt krijgen.

Heel wat Genkenaren hebben tijdens de coronacrisis behoefte aan meer sociaal contact. Eind vorig jaar lanceerde de Genkse Dienst Sociaal Welzijn daarom een oproep voor vrijwilligers om te gaan wandelen met deze mensen. Het initiatief leverde heel wat wandelbuddy’s op die frequent op pad gaan met anderstalige bewoners, om hun Nederlands op peil te houden. Met het project ‘fietsbuddy’s’ introduceert het Genkse stadsbestuur nu een nieuwe manier om Genkenaren meer met elkaar in contact te brengen. 

Samen trappen tegen eenzaamheid

Voor het project ‘fietsbuddy’s’ zoekt het stadsbestuur nog enthousiaste stadsgenoten die graag eens een praatje slaan op de fiets. “Het sociale aspect van de fietsbuddy’s is enorm belangrijk”, vertelt Schepen van Sociaal Welzijn Ria Grondelaers (CD&V). “We moeten immers niet enkel de strijd voeren tegen COVID, maar ook de strijd tegen eenzaamheid. De voorbije periode heeft een hoge tol geëist op dat vlak.”

"Naast menselijk contact is ook beweging van cruciaal belang voor ons mentaal welzijn. Vandaar dat het nieuwe concept rond de fiets draait. Een erg populaire vrijetijdsbesteding en bovendien een heel toegankelijke manier om nieuwe mensen te leren kennen”, aldus schepen Grondelaers. “We hopen dan ook dat het niet bij een eenmalige fietstocht met de fietsbuddy blijft, maar dat de deelnemers achteraf vaker op de trappers zullen springen.”

Fietslessen voor dames

“Het idee van de fietsbuddy’s kwam er na een gesprek met de deelnemers van de Fietsschool; een concept dat 5 jaar geleden ontstond en waarmee volwassen dames op een heel toegankelijke manier kunnen leren fietsen”, vertelt schepen van Talentontwikkeling en Samenleven Anniek Nagels (CD&V). “Zij gaven aan dat ze wel leerden fietsen, maar dat ze niet altijd over een fiets beschikken en dat ze niemand hebben om mee te gaan fietsen. Met de fietsbuddy’s komen we tegemoet aan deze noden.”

De Fietsschool is een initiatief van de Genkse diensten Mobiliteit en Diversiteit, vzw Vrouwencentrum Genk, KRC Genk en Mobiel 21. Elk jaar organiseert de stad minstens twee reeksen van 10 fietslessen, telkens op dinsdag en donderdag. Voor de begeleiding van de deelnemers zoekt het stadsbestuur nog vrijwilligers. De deelnemers oefenen eerst in de beschermde omgeving van de Luminus Arena van KRC Genk in Waterschei, daarna gaan ze samen met de begeleiders de straat op.

Geïnteresseerd om als fietsbuddy of als vrijwilliger in de Fietsschool aan de slag te gaan? Geef een seintje aan de Dienst Welzijn van Genk.