Nieuws

Stad Hasselt lanceert 'Eerste Hulp bij Fietsdiefstal'

De zomermaanden zijn het ideale moment om je fiets wat vaker van stal te halen. De Stad Hasselt grijpt dit moment aan om Hasselaren erop te wijzen dat ze wel best enkele maatregelen nemen om hun fiets te beveiligen tegen diefstal.“Enkele initiatieven die we al hadden, hebben we in een nieuw kleedje gestoken,” zegt burgemeester Hilde Claes. “Maar daarnaast hebben we ook ‘Eerste Hulp bij Fietsdiefstal’ opgestart voor Hasselaren waarvan de fiets gestolen werd.”

Eerste Hulp bij Fietsdiefstal

Voortaan kunnen Hasselaren die het slachtoffer werden van fietsdiefstal twee weken gratis een fiets van de stad ontlenen. Hiervoor moet je wel aan enkele voorwaarden voldoen: je woont in Hasselt, je moet aangifte van de diefstal gedaan hebben bij de politie en je gestolen fiets moest gesloten én gegraveerd of gelabeld zijn. “Wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, kan je je aanmelden bij de preventiedienst van de stad die alles voor jou in orde zal maken,” zegt de burgemeester. “Opgelet: je moet je wel binnen de tien dagen na de diefstal aanmelden.” Elke Hasselaar die bij de politie Limburg Regio Hoofdstad aangifte doet van fietsdiefstal krijgt voortaan een folder mee waarin de werkwijze staat uitgelegd.

Graveer je fiets

Vanuit de preventiedienst wordt er al jaren gehamerd op het belang van het graveren van een fiets. Enerzijds schrikt dit potentiële dieven af en anderzijds kan op deze manier de eigenaar van een teruggevonden fiets gemakkelijk gecontacteerd worden. “Om ervoor te zorgen dat nog meer mensen hun fiets laten graveren, hebben we besloten om nog actiever dan in het verleden naar de Hasselaar toe te stappen,” legt de burgemeester uit. “De afgelopen maanden trokken we naar buurtmarkten in de deelgemeenten en voortaan kan je je fiets ook elke tweede woensdag van de maand laten graveren aan het station. Deze plek hebben we strategisch gekozen omdat er aan het station veel fietsen gestald - maar helaas ook gestolen - worden.”

Het graveerteam van de stad verplaatst zich vanaf dit najaar met een eigen, leuk bestickerde camionette. Op de website www.hasselt.be vind je een kalender terug met alle data en locaties waarop er gegraveerd wordt. Wie liever niet heeft dat zijn fiets gegraveerd wordt, kan ervoor kiezen om hem te laten labelen. Je kan op de website van de stad gratis je fietslabel aanvragen en hem heel eenvoudig zelf aanbrengen.

Voor alle informatie rond fietsdiefstalpreventie kan je terecht bij de preventiedienst van de Stad Hasselt via huisvanpreventie@hasselt.be of op het nummer 011 23 94 66.