Mobiliteit en Verkeer

Start werken Europalaan uitgesteld door probleem toeleverancier

door Margo Ombelets

Het Agentschap Wegen en Verkeer legt vanaf dit najaar een fiets- en faunapassage aan op de Europalaan (N771) in Dilsen-Stokkem, in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos en het departement Omgeving. De start van de infrastructuurwerken was voorzien op maandag 31 augustus. Maar problemen bij de levering van essentiële betonelementen voor de nieuwe brugconstructie, gooien roet in het eten. De werken starten later dit najaar.

De Europalaan tussen Dilsen en Opoeteren blijft voorlopig geopend voor alle verkeer. Volgens de afspraken tussen alle projectpartners, zouden de infrastructuurwerken van de nieuwe fiets- en faunapassage Vossenberg starten op maandag 31 augustus 2020. Eind deze week bracht de aannemer echter plots een essentieel probleem in zijn planning aan het licht. De levering van de betonnen liggers voor de brugconstructie zou immers enkele maanden vertraging oplopen. Deze voorgespannen balken worden op maat vervaardigd door een externe leverancier, waarna ze ter plaatse ingepast worden in de nieuwe brug.

Nu de sector in tijden van corona terug op kruissnelheid komt, geraakt de productie al snel verzadigd, mede door enkele grote bestellingen. De vraag overstijgt op dit moment sterk het aanbod , aangezien het aantal gespecialiseerde leveranciers beperkt blijft. Deze laattijdige wijziging in de planning zal uiteraard niet zonder gevolgen blijven voor de aannemer. Ondertussen wordt er naar oplossingen gezocht om de vertraging zo kort mogelijk te houden.

Verkeershinder beperken
Om de verkeershinder door het afsluiten van de Europalaan straks niet nodeloos te rekken, wordt de start van de werken nu uitgesteld. Het wachten op de betonelementen zou de werken dan immers enkele maanden kunnen stilleggen. De planning wordt nu in zijn geheel opgeschoven, met aanvang later dit najaar.

Start werken Europalaan uitgesteld door probleem toeleverancier