Media en Cultuur

Twee verzamelobjecten uit kerk Munsterbilzen opgenomen op Vlaamse Topstukkenlijst

Twee voorwerpen uit de Onze-Lieve-Vrouw-Tenhemelopnemingskerk in Munsterbilzen worden toegevoegd aan de pretsigieuze Topstukkenlijst van de Vlaamse overheid. Het gaat om de drinknap en het lepeltje van de heilige Landrada. 

Via het Topstukkendecreet zorgt de Vlaamse overheid dat goederen met een archeologische, historische, artistieke of wetenschappelijke waarde bewaard worden. Eind vorig jaar kreeg de kerkraad van O.L.V Tenhemelopneming te horen dat de drinknap en het lepeltje van de heilige Landrada voorlopig werden opgenomen op de Topstukkenlijst. Enkele dagen geleden volgde de definitieve bevestiging. Beide objecten worden als 'zeldzaam en onmisbaar' beschouwd binnen de geschiedenis van Vlaanderen. 

Schepen van erfgoed Pieter Nelissen: “De Topstukkenlijst heeft haar naam echt niet gestolen. Er staan werken op van legendarische kunstenaars als Michelangelo, James Ensor en Hans Memling. Als de drinknap en het lepeltje uit de kerk van Munsterbilzen daaraan worden toegevoegd, besef je hoe waardevol die stukken zijn."