Sport

Vanaf volgend seizoen ook stadionverbod in vierde klasse?

De hervorming van het Belgische voetballandschap zal ook gevolgen hebben voor de toepassing van de voetbalwet. De kans is groot dat supporters van voetbalclubs in de Nationale Amateurliga - de huidige derde en vierde klasse - zich aan die voetbalwet moeten houden, en dus ook het risico lopen op een stadionverbod. Dat zegt Cathy Van den Berghe, directeur ad interim van de Voetbalcel Binnenlandse Zaken, aan Belga.

Het Belgische voetballandschap wordt vanaf het seizoen 2016-2017 grondig door elkaar geschud. Van de huidige opdeling in vier nationale reeksen wordt afgestapt. In de plaats komen er twee professionele reeksen - eerste klasse A en B - en de Nationale Amateurliga, die verder wordt opgedeeld in drie reeksen.

Stadionverbod voor supporters

Tot op heden is het luik supporters van de voetbalwet, “de wet betreffende de veiligheid bij voetbalwedstrijden”, behoudens een uitzondering enkel van toepassing op de eerste drie nationale reeksen, en dus niet op de vierde klasse. Maar door de hervormingen is de kans groot dat ook supporters van ploegen uit vierde klasse en zelfs de provinciale reeksen zich aan de voetbalwet moeten houden, en dus ook het risico lopen op een stadionverbod.

Beslissen voor juli 2016

De voetbalwet voor supporters gaat over on(aan)gepast gedrag naar aanleiding van voetbalwedstrijden en gedragingen waarmee men de ordehandhaving rond een voetbalwedstrijd kan verstoren of de veiligheid in het gedrang brengen. Wie zich niet aan deze regels houdt, riskeert een administratieve geldboete of stadionverbod. De toepassing hiervan op supporters van clubs in de lagere reeksen ligt een pak gevoeliger. Momenteel lopen hier nog onderhandelingen met het kabinet van Binnenlandse Zaken, geeft Van den Berghe aan. Voor juli 2016, wanneer de nieuwe voetbalcompetitie begint, moet een oplossing gevonden worden.