Justitie

Vandalen slaan toe op kerkhof Sint-Lambrechts-Herk

Afgelopen weekend richtten vandalen een ravage aan op de begraafplaats van Sint-Lambrechts-Herk in Hasselt. Honderden grafstukken en -decoraties werden stuk gemaakt of in een container gegooid. De stad wil nu de items die de vandalenstreek overleefden, terug aan de rechtmatige eigenaars bezorgen.

De politie kwam dit weekend ter plaatse om de feiten vast te stellen. De daders konden helaas nog niet gevat worden. “Er is veel schade. Heel wat bloemstukken, beeldjes en vazen werden door een vandaal of vandalen in een container gegooid. Deze grafstukken zijn vaak ongeschonden gebleven, maar we kunnen niet meer achterhalen tot welk graf ze behoren”, vertelt schepen van monumentenzorg, Laurence Libert (Open VLD). “We willen graag al deze items terugbezorgen. Daarom hebben we alles verzameld op de Centrale Werkplaatsen. Iedereen die slachtoffer werd, kan daar terecht om zijn of haar grafstuk te recupereren”. 

De centrale werkplaatsen zijn elke werkdag, tussen 9 en 12.30 uur open. Het politieonderzoek loopt ondertussen. Wie zelfs slachtoffer is, kan zich bij de politie melden.

(Foto: themabeeld)