Justitie

Verkeerspolitie MidLim geeft vanaf nu overtredingen in via smartphones

De verkeerspolitie van de politiezone MidLim neemt een aantal smartphones in gebruik om verkeersovertredingen eenvoudig en snel vast te stellen. Via een aangepast softwareprogramma worden alle gegevens meteen op straat geregistreerd en afgewerkt.

Verkeersveiligheid blijft een prioritair aandachtspunt voor de politie. Het gebruik van de smartphones betekent concreet dat de agenten en inspecteurs meer op straat aanwezig kunnen zijn en dat ze de vaststellingen niet meer handmatig op het commissariaat moeten ingeven. In het commissariaat worden de gegevens automatisch gedownload naar het politienetwerk.

De Android-smartphones zijn door een Genkse firma speciaal ontwikkeld op maat van de politie en op basis van bevindingen op het terrein. Zo kunnen er foto’s van de overtreding gekoppeld worden aan de vaststelling. Voor een vlotte en correcte verwerking van identiteitsgegevens kan de barcode van een identiteitskaart gescand en toegevoegd worden. De toestellen zijn verstevigd en hebben een hoge graad van waterdichtheid. Met de aankoop worden verouderde handcomputers vervangen, die over minder functionaliteiten beschikten.

Momenteel werkt enkel de verkeerspolitie met de toestellen, maar het is de bedoeling om de smartphones nog verder te ontwikkelen met andere toepassingen.