Justitie

Vijf granaten gevonden in Tongerse rechtbank

De ontmijningsdienst Dovo is gisteren met spoed opgeroepen om vijf granaten te ontmantelen en op te halen die in de rechtbank van Tongeren gevonden werden. De bommen zaten in een ongemerkte doos vol met wapens, messen en dolken. Het ging om wapens die eerder al in beslag werden genomen.

De griffiemedewerkster die de vondst deed, stelt zich vragen over hoe er op haar dienst met wapens wordt omgegaan. De politiediensten moeten op de griffie afgeleverde wapens normaal gezien ontmantelen en ontladen, maar dat was nu dus niet het geval. De granaten lagen onderaan een ongemerkte doos die vol stak met deels verroeste messen en dolken, een vijftiental revolvers en een jachtgeweer.

Bij het nakijken van de wapens door de dienst Overtuigingsstukken werden de granaten gevonden door een medewerkster van de griffie. De granaten en een deel van de messen stonden niet vermeld op de inventarisstaat die de politiezone Maasland had opgemaakt. Volgens de griffiemedewerkster stak in één granaat nog de ontstekingspin, en kon die ontploffen als die pin per ongeluk verwijderd werd.