Human Interest

Vogelbescherming Vlaanderen telt twintigste keer huismussen

Vogelbescherming Vlaanderen houdt komend weekend zijn huismussentelweekend om te peilen hoe het met de mussenkolonies in Vlaanderen is gesteld. Een studie van de Engelse vogelbescherming RSPB toonde in november vorig jaar aan dat het niet goed gaat met de huismus. Het aantal huismussen in Europa is sinds 1980 met 50 procent gedaald.

Op 9 en 10 april vindt voor de twintigste keer in Vlaanderen het huismussentelweekend plaats. Jaarlijks nemen duizenden waarnemers deel aan deze telling. In 2021 werden telgegevens van 3.531 locaties verzameld. De resultaten voor heel Vlaanderen volgden de trend van voorgaande jaren: er werden opnieuw vooral kleine groepjes huismussen geteld. De groepsgrootte is zeer belangrijk voor de overleving van de groep: kleine groepen hebben het moeilijk om te blijven bestaan.

Wie wil deelnemen aan de telling wordt gevraagd 5 tot 10 minuten buiten - best 's ochtends als mussen het meest actief zijn - het aantal mussen te tellen. Ook als je geen mussen hoort, is dat belangrijke informatie. Iedere mussenspotter geeft zijn telgegevens door via www.mussenwerkgroep.be.