Economie

Voka ontgoocheld over gedeeltelijke uitbreiding ontwrichte zone

De ontwrichte zone in Limburg wordt niet uitgebreid met de gebieden die op 500 meter van een bevaarbare waterweg liggen. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Bedrijven langs het Albertkanaal kunnen dus niet profiteren van fiscale gunstmaatregelen. Werkgeversorganisatie Voka Limburg reageert ontgoocheld.

Na de sluiting van Ford Genk is Limburg erkend als ontwrichte zone. Bedrijven die investeren op een industrieterrein, krijgen twee jaar lang een vrijstelling van 25 procent op de bedrijfsvoorheffing voor elk nieuw aangeworven personeelslid. Voka Limburg lobbyt al maanden voor een uitbreiding van die zone. En vangt nu gedeeltelijk bot. De incubatoren worden toegevoegd tot de ontwrichte zone. De gebieden bij de waterweg niet.

Johann Leten, gedelegeerd bestuurder Voka – KvK Limburg: “Als werkgeversorganisatie kunnen wij voorstellen die proberen zoveel mogelijk ondernemingen te betrekken in de ontwrichte zone, alleen maar ondersteunen. Met dit voorstel toont minister Muyters dat hij investeringen in Limburg zoveel mogelijk wil aanmoedigen. En investeringen brengen jobs met zich mee. Daar worden we allemaal beter van. De coalitiepartners hebben hier dus zeker en vast een kans laten liggen door dit voorstel van Minister Muyters niet ten volle te steunen. Verder blijven we er ook voor pleiten dat Europa de terugwerkende kracht van de gehele maatregel rond de ontwrichte zone nog goedkeurt. Op die manier ondersteunen we niet alleen bedrijven die nu investeren in de uitgebreide ontwrichte zone, maar ook bedrijven die dat reeds gedaan hebben in 2015.”