Economie

Worden de solden binnenkort verlaat?

De periode waarin solden toegelaten zijn, wordt door sommigen in vraag gesteld. Daarom hebben minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters en minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus een globale evaluatie van de situatie gevraagd.

De ministers zullen dus overleg plegen met alle betrokken sectoren om een beeld te krijgen van hun analyses en hun reële vragen. Er moeten in dit dossier talrijke elementen in aanmerking genomen worden: de periode waarin de solden wettelijk toegestaan zijn, de handel in de grensgebieden, aandacht voor de buurthandel, het gedrag van de consument, maar ook de ontwikkeling van de elektronische handel, enz.

Minister van Middenstand, Zelfstandigen en KMO’s Willy Borsus verklaarde het volgende: “Wij leven in een wereld die voortdurend evolueert. Het is natuurlijk belangrijk rekening te houden met de wijzigingen in het gedrag en de verwachtingen van de consument. Dit moet gebeuren op een evenwichtige manier ten aanzien van de activiteit van de handelaars, de zelfstandigen en de KMO’s die het hart vormen van onze steden en onze buurten. Daarom wordt aan de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO en aan de Raad voor het Verbruik gevraagd zich in dit dossier uit te spreken. Hun adviezen worden over enkele maanden verwacht.

Minister van Werk, Economie en Consumenten Kris Peeters gaat in dezelfde richting: “De vraag om de soldenperiodes te verschuiven naar latere data, ligt inderdaad op tafel. De soldenperiodes zijn 'ingeburgerd' in het Belgische commerciële landschap. Daarom is het, vooraleer hierover een beslissing te nemen, van belang een globaal zicht te hebben op alle aspecten van het dossier en op de visie van de consumentenorganisaties en van alle organisaties en sectoren die betrokken zijn bij soldenverkopen. We moeten inderdaad zeker zijn dat een verschuiving ruim wordt gedragen en niet leidt tot ongewenste negatieve effecten voor handelaars of consumenten.”