Justitie

Verhaal pastoor Lanaken wordt wereldwijd opgepikt

door Geert Kusters

Wereldwijd nemen media het verhaal over van pastoor Jos Vanderlee in Lanaken. De priester werd gisteren neergestoken door een man die zich voordeed als een asielzoeker. "Maar deze overval was puur gebaseerd op geldgewin, en niet op ideologie", zegt burgemeester van Lanaken Marino Keulen. Het parket zegt de zaak te onderzoeken, maar ziet voorlopig ook geen enkele link met moslimterrorisme.

De priester is inmiddels ontslagen uit het ziekenhuis. De dader is nog steeds niet gevat. "Op basis van de huidige informatie kan worden gesteld dat deze overvaller geen bewoner is van het asielcentrum in Lanaken," zegt het parket Limburg, dat de zaak onderzoekt.

Ondermeer de Britse kranten The Daily Mail en The Mirror melden dat de overvaller asiel zocht in Nederland. Ze leggen ook meteen de link met de aanslag die IS-sympatisanten een week geleden pleegden in een kerk in Frankrijk. Het nieuws heeft zelfs al de Verenigde Staten bereikt. Presidentskandidaat Donald Trump twitterde dat er een Belgische priester is neergestoken door een asielzoeker.

Meer in ons nieuws van 18u30