Gezondheid

14 Limburgse gemeenten kopen samen mondmaskers aan voor hun inwoners

De 14 gemeenten van de Brandweerzone Oost-Limburg willen hun inwoners voorzien van één gratis herbruikbaar mondmasker, bovenop het gratis masker dat de federale overheid ter beschikking wil stellen. Daarom kochten de gemeenten samen 320.000 stoffen mondmaskers aan bij het Limburgse bedrijf Bioracer. Als alles goed gaat met de productie en de levering zullen de maskers vanaf midden mei verdeeld worden onder de inwoners. De totale kostprijs bedraagt 1.084.800 euro.

Vanaf 4 mei zullen de coronamaatregelen beetje bij beetje afgebouwd worden. De basisregels zoals handhygiëne, thuis blijven als je ziek bent en de nodige afstand houden van elkaar zullen blijven gelden. Maar wanneer er opnieuw meer mensen aan het werk gaan, meer winkels terug openen,… is voldoende afstand houden niet altijd mogelijk. Daarom zal het vanaf 4 mei nodig zijn om mondmaskers te dragen op het openbaar vervoer en drukke openbare plaatsen.

Het is tijdens de coronacrisis een hele uitdaging om aan mondmaskers te geraken. Daarom besloten de 14 gemeenten van de Brandweerzone Oost-Limburg de krachten te bundelen om zo de kans op slagen te vergroten. De maskers werden aangekocht via sportkledingfabrikant Bioracer. Het gaat om herbruikbare stoffen maskers, waar ook een extra beschermende laag filterstof ingestoken kan worden. Deze filterstof zal voorzien worden door de federale overheid.

De inwoners van de Brandweerzone Oost-Limburg mogen vanaf midden mei een gratis mondmasker verwachten. Van zodra er zekerheid is over de leveringsdatum, zullen de gemeenten hierover verder communiceren met hun inwoners.

De deelnemende gemeenten zijn As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Genk, Hoeselt, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Lanaken, Maaseik, Maasmechelen, Oudsbergen, Riemst, Voeren en Zutendaal.