Politiek

206.000 euro projectsubsidies voor leefbaar platteland in Limburg

Joke Schauvliege, Vlaams minister van Landbouw, wil de leefbaarheid van het platteland verhogen. Via Platteland Plus en het Programma voor Plattelandsontwikkeling investeert de minister daarom 206.000 euro in projecten die gericht zijn op het creëren van bijkomende ruimte voor ontmoeting of initiatieven met als doel de omgevingskwaliteit en de vitaliteit van het platteland te versterken.

In Limburg gaat het om volgende vijf projecten:

  • Werm Huis vzw: een warm huis voor de inwoners van Werm (Hoeselt) Werm, een dorp van 700 inwoners (261 gezinnen), heeft geen echte dorpskern. De enige plek waar inwoners en verenigingen elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten ondernemen, is de plaatselijke zaal. De zaal werd in 1970 met eigen middelen gebouwd door de inwoners van Werm, maar is dringend aan renovatie toe. Het renovatieproject zet in op toekomstige activiteiten met aandacht voor de landelijke omgeving, duurzaamheid en vooral de mogelijkheid voor mensen om mekaar te ontmoeten. Minister Joke Schauvliege voorziet hiervoor een subsidie van 44.803 euro.
  • Bra Chique vzw Buurthuis Guigoven (Kortessem): het dorpscentrum van Guigoven wordt door een woonuitbreiding helemaal hertekend. Daardoor wordt de ruimte voor jeugdvereniging Chiro Spratike drastisch ingeperkt. Dit project vertrekt vanuit de idee om de lokale jeugd ademruimte te geven in het dorpscentrum en rond de kleuterschool ‘Het Belhameltje’ een veilige speel- en ontmoetingsruimte te voorzien. Maar het wil de vele andere verenigingen (KWB, Landelijke Gilden, Sint-Sebastiaansgilde, buurtcomités, Sint-Gerardusbroederschap, ziekenzorg) eveneens de kans geven gebruik te maken van de nieuwe infrastructuur. De minister maakt hiervoor 48.742 euro vrij.
  • Rode Kruis Borgloon - Rode Kruis huis Gotem: het voormalige gemeentehuis en schoolmeesterswoning deed tot nu toe dienst als dorpshuis voor de plaatselijke gemeenschap en is tegelijk beschermd als dorpsgezicht. Het belang van het gebouw zit in de opvallende bouwstijl en typologie van een “combinatiegebouw”: tegelijk gemeenteschool, schoolmeesterwoning en gemeentehuis. In dit project worden 2 grote “blokken” voorzien. Het voormalige schoolgebouw wordt gerenoveerd en ingericht als vergaderlokaal; dit wordt het nieuwe buurthuis voor de dorpsgemeenschap. Een nieuwbouw zal de gemeenschappelijke ruimten herbergen: inkom, sanitair, technische ruimte en trap. Joke Schauvliege geeft hiervoor een subsidie van 24.684 euro.
  • Regionaal Landschap Lage Kempen vzw Houthalen-Helchteren - Samen op een Goei Wei: ‘Samen op een Goei Wei’ streeft naar versterking van de omgevingskwaliteit bij paardenhouders door hen het verband tussen paardenwelzijn en een gezond en biodivers leefmilieu aan te tonen. Een traject van informatie, sensibilisering en inspiratie met praktisch advies en het creëren van goede voorbeelden moet paardenhouders tot meer engagement aanzetten. De focus ligt op innovatief weidebeheer en natuurlijk bodemherstel tegen gronduitputting, verzuring, een éénzijdig en te rijk grasaanbod, en verstoorde bodembalans. Maar ook via aanplant, herstel van waterhuishouding, het verfraaien van de omgeving en creatief ruimtegebruik worden biodiversiteit en paardengezondheid verhoogd. De minister investeert 34.803 euro in dit project.
  • De Lieteberg vzw Zutendaal - Kennis- en praktijkcentrum bijenteelt: de afgelopen decennia kampt de imkerij met een aantal problemen. Niet alleen de bijensterfte, maar ook het dalende aantal imkers heeft tot gevolg dat fruittelers moeite hebben om voldoende bijenvolken te kunnen inzetten voor de bestuiving van de bloesems. De nood aan versterking en professionalisering van de bijenteeltsector is dan ook groot. De oprichting van een kennis- en praktijkcentrum in Lieteberg kan op velerlei vlakken de imkerij ondersteunen door een aantal diensten aan te bieden aan imkers en fruitteelt. Ook de coördinatie van praktijkgericht onderzoek in samenwerking met onderzoeksinstellingen zal tot betere resultaten leiden. Minister Schauvliege voorziet 53.318 euro om dit project te realiseren.

Joke Schauvliege: “Het platteland wordt op diverse manieren beleefd: van werken en wonen tot ontspannen en genieten. Het combineren van die verschillende functies gaat soms ten koste van de sociale cohesie. Lokale overheden of verenigingen die zich inzetten om de (be)leefbaarheid van het platteland te verhogen, geef ik daarom graag een financieel duwtje in de rug.”