Nieuws

Bilzen houdt stille drukjacht op everzwijnen

door Margo Ombelets

Deze voormiddag werd in de bossen van Groenendaal, Zangerheide en het Munsterbos een stille drukjacht georganiseerd om de everzwijnpopulatie onder controle te krijgen. De stad grijpt in omdat de everzwijnenpopulatie te groot werd. De evers richtten al heel wat schade aan in Bilzerse tuinen, en er gebeurden ook al aanrijdingen met de dieren. Het is de tweede drukjacht die in de stad georganiseerd wordt, de eerste vond in februari vorig jaar plaats. 

De everzwijnpopulatie is te groot geworden in Bilzen, omdat ze in dit gebied geen natuurlijke vijanden heeft en ze er een groot voedselaanbod vindt. "Bovendien overleven er meer jongen door de zachte winters. Everzwijnen zorgen voor een positieve dynamiek in natuurgebieden, maar een te grote populatie houdt risico’s in voor natuur, landbouw en mens. Ze brengen ernstige schade toe aan waardevolle natuur, vernielen landbouwgewassen en richten ravages aan in privétuinen. Daarenboven zijn de dieren een gevaar voor het verkeer. Zo waren er al zware aanrijdingen op Abbendaal en de Taunusweg," laat de stad weten in een persbericht.

Stille drukjacht
Om de populatie opnieuw op een aanvaardbaar niveau te brengen, beslisten het stadsbestuur, Natuur en Bos van de Vlaamse overheid, Limburgs Landschap, Natuurpunt, wildbeheereenheden Keha en Suetendael, Boerenbond en de landbouwraad vandaag een stille drukjacht te organiseren. "Aan deze beslissing ging een heel traject vooraf. De situatie werd grondig geïnventariseerd en diverse preventieve maatregelen werden ingezet, zoals rasters rond landbouwpercelen en tuinen en verkeersborden met waarschuwing over everzwijnen."

De drukjacht verliep goed en veilig. Het wild werd voorzichtig in beweging gebracht door 90 vrijwilligers, zogenaamde ‘trackers’, waaronder een 20-tal landbouwers die door het gebied wandelden. De dieren werden niet opgejaagd of opgedreven en bleven daardoor in het gebied zelf.

Blijven inzetten op preventie
Dankzij dergelijke drukjacht kan de populatiegrootte onder controle gehouden worden. Een evaluatie achteraf zal duidelijk maken of deze aanpak het aantal in evenwicht bracht en de everzwijnschade deed afnemen. Tegelijk zullen de verschillende partners en de grondgebruikers in de omgeving samen onderzoeken hoe ze verder kunnen inzetten op preventieve maatregelen om schade te voorkomen.