Nieuws

Burgemeester Webers verbiedt vuurwerk in Beringen

Veel feestvierders maken rond de periode van Kerstmis en Nieuwjaar graag gebruik van knallers en vuurwerk. De verkoop en het gebruik van vuurwerk bereikt in deze periode steeds een hoogtepunt. In Beringen is voor het afsteken van vuurwerk een schriftelijke toelating van de burgemeester nodig. Mits bepaalde voorwaarden wordt, enkel aan professionele vuurwerkmakers, een vergunning afgeleverd.

Spelen met vuurwerk kan dramatische gevolgen hebben: de meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt brandwonden op. Ook is er risico op gehoorschade. Sommige soorten vuurwerk (de populaire strijker) halen 160 decibels of meer en dat is 20 decibels boven de pijngrens. Ter vergelijking: een opstijgend straalvliegtuig produceert op 100 meter afstand 125 decibels, discotheken zijn goed voor 110 decibels.

Dieren zijn doodsbang van vuurwerk

Samen vieren met vrienden en familie is zeer fijn, maar in al dat feestgedruis kan het behoorlijk druk worden. Zeker wanneer er vuurwerk mee gepaard gaat, is het vaak té druk voor dieren. De knallen van het vuurwerk en de felle lichtflitsen doen hen behoorlijk schrikken. Daardoor slaan bij veel dieren de stoppen door en raken ze zowel het noorden als hun baasje kwijt. Soms zelfs voorgoed; elk jaar sterven er dieren aan de gevolgen van vuurwerk. Dit zijn schrijnende situaties die we beter kunnen vermijden.

Zelf verantwoordelijk voor schade

Vuurwerk afsteken gebeurt onder de verantwoordelijkheid van degene die het afsteekt. Deze persoon kan dan ook burgerlijk aansprakelijk gesteld worden voor de schade die derden ondervinden door het afgestoken vuurwerk. Ieder jaar komen er tijdens en na de feestdagen bij ons bestuur en bij de politie meerdere klachten binnen over het afsteken van vuurwerk nabij woningen, alsook de vraag om er tegen op te treden. De eigenaars van honden en paarden doen het nodige om hun dieren te beschermen maar kunnen niet altijd voorkomen dat de dieren opschrikken en in paniek wegvluchten.