Gezondheid

Coronaproof Blokbar voor 50 studenten opent in Jeugdcentrum Rondpunt 26

door Margo Ombelets

Jeugd Genk, de stedelijke jeugddienst van de stad Genk, organiseert van 25 mei tot en met 26 juni een Blokbar voor studenten in Jeugdcentrum Rondpunt 26. In tijden van corona wil de stad toch een studieruimte aanbieden aan de blokkende jeugd. Jongeren moeten wel hun tafeltje reserveren en er gelden afspraken om de blokbar coronaproof te houden.

"Het is niet evident om in deze coronacrisis een Blokbar te organiseren, maar we zijn blij dat dit kan doorgaan want rustig studeren is in deze periode voor veel jongeren evenmin evident", vertelt schepen van Jeugd Toon Vandeurzen. De Blokbar zal er lichtjes anders uitzien dan normaal. "Het aantal studenten dat we kunnen toelaten is beperkt tot 50. Op die manier kunnen we de veiligheid en gezondheid van deze studenten verzekeren. Intussen onderzoeken we verder welke mogelijke extra locaties we kunnen aanbieden in de nabije toekomst", vervolgt schepen Vandeurzen.

Inschrijven en circulatieplan
Studenten kunnen echter niet zomaar opdagen op de Blokbar. "We werken voor het eerst met een inschrijfsysteem via Kwandoo. Studenten moeten zich hier aanmelden en kunnen zich gratis inschrijven voor een hele dag." Om misbruik te vermijden, kunnen studenten slechts van een week op voorhand inschrijven. "Zo vermijden we lege stoelen van studenten die zich voor een hele maand inschrijven en nadien toch beslissen om niet te komen."

Veilige afstand
De stad houdt zich strikt aan de maatregelen en werkt ook deze studieruimte aan een circulatieplan. Er worden een aparte in- en uitgang voorzien. Studenten studeren op een veilige afstand van elkaar en krijgen elk een tafel toebedeeld. Bovendien worden de tafels en stoelen twee keer per dag ontsmet en wordt er handgel aan de ingang aangeboden. Vrijwilligers houden permanentie en zullen mee toezien op het in acht houden van de maatregelen.

Ook jeugdwelzijnswerking GIGOS biedt in de verschillende jeugdhuizen over de wijken studieruimtes aan. "De nood om elders te studeren dan thuis is groot bij de jongeren", bemerkt Stefanie Granturchi, van GIGOS. "Door in te zetten op stille ruimtes willen we onze jongeren de kans geven om hier in alle rust te kunnen studeren." Studenten kunnen er terecht in de jeugdhuizen van Winterslag, Sledderlo, Waterschei en Termien, maar de plaatsen zijn beperkt.