Nieuws

Diepenbeek betaalt identiteitskaart voor vreemdelingen jonger dan 12 jaar terug

De Gemeente Diepenbeek is van plan om alle vreemdelingen jonger dan 12 jaar geld terug te geven. De kinderen betaalden 5 euro voor hun identiteitskaart, maar wettelijk gezien mag dat maar 2 euro kosten.

Schepen van burgerlijke stand Karen Alders gaat tijdens de volgende gemeenteraadszitting de raad vragen om de prijs voor de afgifte van een identiteitskaart voor vreemdelingen onder de 12 jaar, te verlagen van 5 naar 2 euro. Sinds 31 maart 2014 is er immers een Koninklijk Besluit in voege dat bepaalt dat de maximumprijs die de gemeente hiervoor kan vragen, 2 euro bedraagt.

“Concreet wil dit zeggen dat wij sinds 31 maart 2014 ten onrechte 5 euro voor deze identiteitskaart voor vreemdelingen onder de 12 jaar gevraagd hebben en dat kan natuurlijk niet” zegt schepen Karen Alders. “We gaan dan ook alle gezinnen die we de voorbije 3 jaar 3 euro teveel hebben aangerekend, volgende week een brief sturen waarin zij hiervan op de hoogte gesteld worden. Alles samen gaat over een negentigtal gezinnen. Ze krijgen tot 1 juli 2017 de tijd om zich met de brief en hun identiteitskaart aan te bieden op de dienst burgerzaken, en krijgen dan de 3 euro terugbetaald. De aanvrager kan de 3 euro ook op de rekening laten storten, als een kopie van de identiteitskaart wordt bezorgd” aldus schepen Karen Alders.