Gezondheid

Diepenbeeks bedrijf sluit megadeal over kankerbehandeling

Complix, een jong bedrijfje uit Diepenbeek dat biotherapeutica ontwikkelt voor de behandeling van kanker, heeft een megadeal gesloten met de multinational Merck & Co (MSD). Complix ontvangt voorafbetalingen, research financiering en mijlpaalbetalingen voor een bedrag dat kan oplopen tot 280 miljoen dollar. Eens de producten verkocht worden, krijgt Complix daarenboven royalties van Merck & Co, zo laat het bedrijf weten in een persbericht.

Complix werd opgericht in 2008 en is gevestigd in de incubator BioVille op de universitaire campus in Diepenbeek. Investeringsmaatschappij LRM en tal van risicokapitaalverschaffers brachten bij diverse kapitaalrondes in 2008, 2010 en 2013 in totaal meer dan 20 miljoen euro in. Hiermee wordt de ontwikkeling gefinancierd van een nieuwe methode om kanker en auto-immuunziekten te behandelen. Het gaat om een technologie, Alphabodies genaamd, waarmee kleine proteïnen kunnen ingebracht worden in aangetaste cellen. Onderzoeksresultaten tonen aan dat hierdoor de interacties in tumorcellen kunnen geblokkeerd worden, wat cruciaal is tegen de initiatie en progressie van diverse kankers.

Het farmaconcern Merck gelooft sterk in de technologie van Complix en heeft zich daarom geëngageerd tot een vergaande samenwerking. Volgens de overeenkomst zal Merck alle onderzoeksactiviteiten van Complix financieren en heeft de multinational een optie op de exclusieve, wereldwijde rechten op de resulterende producten. Merck draagt daarbij alle bijkomende ontwikkelings- en commercialiseringskosten.