Gezondheid

Dit heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist

De Nationale Veiligheidsraad heeft zojuist beslist om fase 5 van de exitstrategie niet te laten doorgaan. “Sinds vorige week is het aantal besmettingen aanzienlijk gestegen”, benadrukt premier Sophie Wilmès (MR). “Dit wijst erop dat de epidemie heropflakkert.” Een versoepeling van de maatregelen zit er voorlopig dus niet in. Deze bijkomende maatregelen heeft de Veiligheidsraad wel afgekondigd:

Mondmaskers en registratieplicht in horeca

Vanaf zaterdag zijn mondmaskers verplicht op verschillende (drukke) publieke plaatsen. Premier Wilmès haalt hier het voorbeeld van de markten en brocantes aan. Ook in de horeca wordt het dragen van een mondmasker verplicht, behalve wanneer klanten neerzitten aan een tafel.

In de horeca zullen klanten ook hun gegevens moeten achterlaten, om hen tijdig te kunnen verwittigen in het geval van een besmetting. Het gaat dan om een emailadres en/of telefoonnummer. Deze vertrouwelijke informatie zal na 14 dagen vernietigd worden. Tegen zaterdag zal een standaardformulier voor de horeca beschikbaar zijn op de website van de FOD Economie.

Ook zal het sluitingsuur van de nachtwinkels vervroegd worden tot 22u. Dit om samenscholingen te vermijden. 

Sociale bubbels

De sociale bubbels worden niet verkleind. Het blijft dus voorlopig toegestaan om 15 mensen per week te zien.

Belgische reizigers

Reizen blijft voorlopig toegestaan. Wel blijven de reeds afgekondigde regels gelden: Belgische reizigers die naar ons land terugkeren uit een land met een oranje code, wordt aangeraden om zich te laten testen en in quarantaine te gaan. Voor wie terugkomt uit een rode zone is dat verplicht.