Politiek

Fusie Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek is rond

Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek hebben historische gemeenteraden achter de rug. Op maandag 28 november werd immers het principieel akkoord voor een vrijwillige fusie goedgekeurd.

De laatste fusie in Vlaanderen dateert van 1983, toen een aantal gemeenten bij de Stad Antwerpen gevoegd werden. De fusie tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek is niet alleen de eerste fusie in 33 jaar, maar ook de eerste vrijwillige gemeentefusie van het land.

Wat nu?

In de loop van 2017 keuren de twee gemeenteraden de fusie definitief goed. Een jaar later geeft ook de Vlaamse regering haar goedkeuring. Op 14 oktober 2018 volgen er gezamenlijke gemeenteraadsverkiezingen voor de fusiegemeente. Inwoners van Meeuwen-Gruitrode kunnen dan op Opglabbeekse kandidaten stemmen, en omgekeerd.

Welke naam krijgt de nieuwe gemeente?

Op een maand tijd ontvingen de gemeentes al bijna 250 inzendingen voor de nieuwe gemeentenaam. Alle geïnteresseerden kunnen via www.fusiemgo.be, aan de loketten, telefonisch of op verschillende evenementen hun suggestie(s) laten weten. Tot uiterlijk 14 februari 2017 krijgen ze de tijd om een naam in te sturen om het huwelijk tussen de twee gemeenten te bezegelen.