Nieuws

Hoeselt dooft 's nachts de straatverlichting op gemeentewegen

Vanaf 26 februari gaat Hoeselt zijn straatverlichting doven op gemeentewegen. Op vrijdag- en zaterdagavond blijft het licht wel aan. Dit werd beslist in overleg met verschillende gemeenten van het werkingsgebied. 

Het doven van de openbare verlichting is één van de maatregelen die de gemeente neemt om de stijgende energieprijzen het hoofd te bieden. De straatverlichting neemt een grote hap uit het gemeentebudget. Daarom startte de gemeente al eerder met verledding van de openbare verlichting. Door nu ook de straatverlichting te doven kan de energiekost verminderd worden met 24%. Dit uitgespaarde budget kan andere hoge energiefacturen compenseren. Naast een kostenbesparing zorgt het doven van de lichten ook voor een daling van 27 ton CO2-uitstoot.

In overleg met Fluvius, de netbeheerder van de openbare verlichting, en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) beslisten de betrokken gemeenten om de straatverlichting te doven op alle wegen uitgezonderd op de gewestwegen in beheer van AWV. De openbare verlichting zal dus uitgaan van zondagavond tot en met donderdagavond op alle wegen, met uitzondering van de gewestwegen in beheer van AWV, volledig gedoofd worden tussen 00.00 en 05.00 uur. In de nachten van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag blijft de verlichting branden.

Het doven van de straatverlichting mag volgens de gemeente niet rechtstreeks gelinkt worden aan onveiligheid in het verkeer en in de thuisomgeving. Automobilisten rijden trager op donkere wegen, tegenliggers worden sneller opgemerkt en inbrekers zijn makkelijker zichtbaar door het ontbreken van andere lichtbronnen. “De statistieken van de lokale politiezone Bilzen-Hoeselt-Riemst tonen daarnaast aan dat inbraken de afgelopen jaren het vaakst werden gepleegd tussen 16.00 en 20.00 uur, vermoedelijk net omdat er dan externe lichtbronnen aanwezig zijn. In het nachtelijk donker is het veel moeilijker om zonder bijlichten onopgemerkt feiten te kunnen plegen,” aldus Werner Raskin.