Politiek

Johan Danen (Groen!): "Schauvliege mag kop niet langer in het zand steken"

"Schauvliege kan en mag zich niet langer wegsteken achter 'een rechtbank' als het gaat over Essers." Dat zegt Johan Danen, Vlaams parlementslid voor Groen!

Schauvliege heeft volgens Danen zelf toegegeven dat Essers de voorwaarde voor de bouwvergunning niet uitgevoerd heeft. Dat was officieel haar antwoord op een parlementaire vraag. "Het niet tijdig uitvoeren is een 'bouwmisdrijf', dat woord komt ook uit een antwoord van de minister," stelt Danen. "Wie kan er een bouwmisdrijf vaststellen? De bouwinspectie. En wie is de minister bevoegd voor de bouwinspectie? Een zekere Joke Schauvliege. De bal ligt dus in uw kamp, minister."

Uw administratie, de bouwinspectie, moet de ruimtelijke ordening handhaven. De stedenbouwkundige inspectie moet de inbreuk op het terrein verifiëren en vaststellen, en desgevallend aan het parket bezorgen, vraagt Danen nog. "Als ze dit niet doet, riskeert de minister misschien zelfs medeplichtig te zijn aan wat ze zelf een 'misdrijf' noemt". Wie weet heeft van een misdrijf moet dit aan het parket signaleren, merkt Danen ook op.