Nieuws

Natuur en Bos lanceert subsidie voor preventieve maatregelen everzwijnschade

Het Agentschap voor Natuur en Bos lanceert een nieuwe projectsubsidie voor initiatieven die bijdragen aan de preventie van everzwijnschade. Er wordt 150.000 euro vrijgemaakt om samenwerkingsprojecten rond preventieve maatregelen te stimuleren. De oproep kadert in een breder plan rond het beheer van de everzwijnenpopulatie van Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) .

Everzwijnen zijn al enkele jaren aan een opmars bezig in Vlaanderen. Goed nieuws voor de natuur, maar helaas brengt dit vaak ook overlast met zich mee. “Het steeds groeiende aantal everzwijnen zorgt voor veel schade aan tuinen en landbouwgebieden. Daarnaast zijn zij ook een gevaar voor het wegverkeer”, zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir. “De subsidie voor preventieve maatregelen is een eerste maatregel die kadert in een breder plan voor het beheer van de everzwijnen. Over deze bredere aanpak van de everzwijnenpopulatie zal in de loop van september verder gecommuniceerd worden.”

Gemeenschappelijke aanpak

Projecten die in aanmerking komen voor een subsidie moeten duidelijk getuigen van een gemeenschappelijke aanpak. De verschillende actoren (landbouwsector, natuursector, jachtsector, overheden) moeten samenwerken bij de uitrol van de projecten en moeten een breed gedragen oplossing voorleggen voor het samenleven met everzwijnen op lange termijn. Particulieren of individuele bedrijven komen niet in aanmerking voor een subsidie.

Enkele voorbeelden van maatregelen die in aanmerking komen tot subsidie zijn: plaatsing van rasters aan de randen van een woonzone, wildroosters, inrichting van natuur, alternatieven om preventief de everzwijnpopulatie te sturen en plaatsing van waarschuwingsborden. De beoordeling van de projecten zal gedaan worden door een jury die samengesteld wordt uit vertegenwoordigers van de landbouw-, jacht- en natuursector, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Instituut voor Natuur -en bosonderzoek. De aanvragen moeten ten laatste op 15 oktober ingediend worden.