Nieuws

Ontslagen werknemer Vasco stopt met hongerstaking

Ali Cetin gaat na 10 dagen opnieuw eten. De werknemer protesteerde met een hongerstaking tegen zijn ontslag bij radiatorenproducent Vasco in Dilsen-Stokkem. Dat heeft hij verteld aan de bedrijfspoort waar hij al enkele weken kampeert tot hij zijn job terugkrijgt.

Op 21 juni begon Ali Cetin met zijn actie aan de bedrijfspoort van Vasco. Volgens Cetin werd hij aan de deur gezet omdat hij als vakbondsafgevaardigde actie had gevoerd tegen het overhevelen van een aantal jobs naar de vestiging in Polen. Het is precies in die ontslagronde dat hij zelf het slachtoffer is geworden.

Het bedrijf heeft geen oren naar de protestactie. De directie heeft om te bepalen wie zou ontslagen worden, immers in samenspraak met de vakbonden een puntensysteem uitgewerkt. Onder meer de mensen die vaak ziek of ongewettigd afwezig waren, kregen negatieve punten. Het is op basis van dat systeem dat Cetin werd ontslagen.

De 42-jarige Maasmechelaar pikt die redenen echter niet, en is daarom zijn protestactie gestart. Na aanvankelijk een tent met wat slogans te hebben opgetrokken aan de poort, verhoogde hij de aandacht voor zijn zaak door 10 dagen geleden in hongerstaking te gaan. Omdat hij te sterk is verzwakt, gaat hij nu opnieuw eten. Zijn kamp aan de ingang wil hij echter niet verlaten.

Intussen krijgt hij spontane sympathiebetuigingen, ook van buitenstaanders. Donderdag waren er nog vakbondsmensen van het voormalige Ford Genk en de toeleveringsbedrijven op bezoek. De socialistische vakbond ABVV, waar Cetin lid van is, zegt intussen aan een oplossing te werken.